A Hagyományos Kínai Orvoslás története

Az akupunktúra azon tapasztalatok alapján alakult ki, hogy hegyes tárgyak testre gyakorolt hatása enyhítik a testi panaszokat. Ezen megfigyeléseknek a rendszerezése a hadakozó fejedelemségek időszakában (Kr. E. 475–221), a Qin időszakban (i.e. 221 - 206) és Han kor idején (i.e. 206 - i.sz. 220) történt a yin-yang és az 5 változó fázis alapelmélettel elterjedt természetfilozófia hatása alatt. A Mawangdui sírban (i.e. 168) a démongyógyászati szövegeken kívül rendszerezett leírások vannak betegségekről, tünetekkel, okokkal és terápiás ajánlatokkal. Az utóbbi kifinomult farmakológiára utal. Az ókori kínai akupunktúrának úgy, mint a mainak is alapvető elképzelései szorosan kapcsolódnak a "Huangdi Neijing" 黄帝内经 ,A sárga császár belső könyve néven ismert Han-időszakbeli kompilációhoz. A "Su Wen" 素问,  Egyszerű kérdések részt a mai hozzáférhető változatában Wang Bing állította össze, egészítette ki, kommentálta és körülbelül 775-ben fejezte be. A kötet a fiziológiával és patológiával kapcsolatos kínai akupunktúra még ma is érvényes alapjait tartalmazza. A "Ling Shu", 灵枢 , Szellemi tengely rész, amelyet számos ismeretlen szerző állított össze, az akupunktúra és a moxibustion gyakorlatára vonatkozó utasításokat tartalmaz.

A másik korai jelentős orvosi könyv, a Nan Jing, a Nehéz kérdések könyve  ie. 206 -isz. 9 időszak körül kerülhetett összeállításra. Ebben a műben már világosan megjelenik a Yin Yang és az Öt változó fázis (rosszúl értelmezve: öt elem) elméletek.

 

Az alábbiakban bemutatom a hagyományos kínai orvoslás 2000 éves fejlődésének mérföldköveit és a híres orvosokat:

i.sz. 206 - 220 Han-dinasztia

Zhang Zhong Jing (150 - 219) írta a Shang Han Za Bing Lun könyvet (értekezések a hideg okozta és különböző betegségekről ), amely a kínai orvoslás egyik ma is legfontosabb szövege. Ez a mű elsősorban egy klinikai munka, amely először mutat be bonyolult recepturákat a betegségminták patofiziológiai megértése alapján. Hua Tuo (145-208) híres kínai orvos volt a keleti Han-dinasztia idején. Ő az első orvos, aki műtéteinél érzéstelenítést használt. Hua Tuo is az egyik első orvos, aki gimnasztikát gyógymódként javasolt. Kifejlesztette az "Öt állat művészetét" (Wu Qin Xi), amelyben a páciensnek 5 állat mozgását kellett utánozni: tigris, szarvas, medve, majom és daru.

265 - 420 Jin-dinasztia

Wang Shu He írta a Mai Jing című könyvet a pulzusdiagnosztikáról.

581-618 Sui-dinasztia

A híres orvos, Sun Si-miao (581-682) könyvet írt a gyógyszeres terápiáról és az akupunktúráról. Őt nevezik a modern akupunktúrás meridián poszter apjának, amelyet ilyen formában először találtak könyveiben. Ő volt a bárányhimlő oltás úttörője. Ő volt az első orvos, aki az orvosi etikát megfogalmazta.

960 - 1368 Song, - Jin, és Yuan dinasztiák

Nagy fejlődés és specializálódás jellemzi ezt az időszakot és lehetővé tette számos „új” elmélet kialakulását. A négy leghíresebb elméletet a négy nagy orvos írta: Liu Wan-su - "Hűvös-hideg irányzat” Zhang Cong-zheng - "Levezetés irányzat" Li Gao - "Föld táplálás irányzat" Zhu Dan-xi - "Yin tápláló irányzat". Munkáikat sok szakértő még mindig alapvetőnek tartja a modern betegségek kezelésében. A Yuan-dinasztia idején alapították az első független orvosi egyetemet.

1368 - 1643 Ming-dinasztia

Yang Ji-Zhou írta a Zhen Jiu Da Cheng-t (A nagy akupunktúrás könyv) és Li Shi-zhen írta Ben Cao Gang Mu-t (Materia Medica). A Zhen Jiu Da Cheng már 667-et pontot tartalmaz a ma elfogadott 670 akupunktúrás pontból. A Ben Cao Gang Mu 347 természetes gyógyszert ír le 47 fejezetben, amelyeket a "növényi", "állati" és "ásványi" kategóriába sorolnak. Ezek közül 239 az első csoportba tartozik, 65 a második és a maradék 43 az utolsó csoportba. Az említett gyógyszerek alapján több mint 4000 receptet mutatott be, köztük mintegy 300 saját új készítményét. Wu You Ke nevű orvos a Wen Yi Lun cimű könyvében leírja a járványos betegségek okait.

1644 - 1911 Qing-dinasztia

A hidegkárosodás közel 1500 éve kidolgozott koncepciója alapján az orvosok a hőbetegségekről írtak könyveket. Ye Tian-Shi, mint az egyik leghíresebb szerző a témában, Wen Re Jing Wei-ben  (A meleg betegségek könyve) publikálta elméleteit 1746-ba, amelyet ma klasszikusnak tartanak.

1911 -

A modern Kínában a HKO szorosan kapcsolódik a nyugati orvostudományhoz, ami jelentősebb, mint ez a nyugati országok esetében. Bár a kínai orvoslás és a nyugati orvoslás számára külön kórházak vannak, a HKO intézményesített oktatása a nyugati orvoslást is magában foglalja.