Hagyományos Kínai Orvoslás 中医

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) több mint 3500 éves múltra tekint vissza, alapja a taoista filozófia és a dialektika. A HKO a gyakorlat és a gondolkodás összefüggő, önálló rendszere, amelyet több mint 2000 éve foglaltak írott rendszerbe. Ősi leírásokra alapozva, klinikai megfigyelések, vizsgálatok és a kritikus gondolkodás folyamatának az eredménye. Tapasztalati tudomány. A HKO a fizikai és mentális rendellenességek korai észlelésére összpontosít, amelyeket a betegség kifejlődése előtt kezel, de a különböző, már meglévő akut és krónikus betegségek is sikeresen kezelhetők a HKO szelíd és célzott módszereivel.

A Hagyományos Kínai Orvoslás mindenkinek alkalmas a klasszikus nyugati orvostudomány kiegészítéseként, vagy attól függetlenül. Arra törekszik, hogy csökkentse, megszüntesse a páciens panaszait, helyreállítva a szervezet egyensúlyát vagy jelentősen javítsa annak életminőségét. Természetes gyógymód mellékhatások nélkül. Holisztikus szemléletű elve alapján sikeres gyógyászati rendszer.

A Hagyományos Kínai Orvoslás egy összefoglaló megnevezés, Kínában ilyen formában nem használatos. Öt összetevőből áll, ezek az akupunktúra, a gyógynövény terápia, a manuális terápia, a táplálkozási tanácsadás és a Qi Gong.

A HKO terápia jellegű gyógymódokat alkalmaz, melyek viszonylagosan időigényesek. Minél régebben áll fent a betegség, annál tovább tart annak kezelése. A cél mindig a szervezet úgynevezett "energia-háztartásának" egyensúlyba hozatala. Az orvos nem a betegséget gyógyítja, hanem a szervezet öngyógyító képességét helyezi a probléma középpontjába.

A HKO mindenkinek alkalmas kortól, nemtől függetlenül kezdve a belgyógyászati, a nőgyógyászati, a mozgásszervi sérüléseken és problémákon, a hormonális, allergiás, pszihés problémákon át a gyerekbetegségekig, mindent kezelni képes gyógymód.