A kínai orvoslás

中医

Hagyományos Kínai Orvoslás

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) több mint 3500 éves múltra tekint vissza, alapja a taoista filozófia és a dialektika. A HKO a gyakorlat és a gondolkodás összefüggő, önálló rendszere, amelyet több mint 2000 éve foglaltak írott rendszerbe. Ősi leírásokra alapozva, klinikai megfigyelések, vizsgálatok és a kritikus gondolkodás folyamatának az eredménye. Tapasztalati tudomány. A HKO a fizikai és mentális rendellenességek korai észlelésére összpontosít, amelyeket a betegség kifejlődése előtt kezel, de a különböző, már meglévő akut és krónikus betegségek is sikeresen kezelhetők a HKO szelíd és célzott módszereivel.

A Hagyományos Kínai Orvoslás mindenkinek alkalmas a klasszikus nyugati orvostudomány kiegészítéseként, vagy attól függetlenül. Arra törekszik, hogy csökkentse, megszüntesse a páciens panaszait, helyreállítva a szervezet egyensúlyát vagy jelentősen javítsa annak életminőségét. Természetes gyógymód mellékhatások nélkül. Holisztikus szemléletű elve alapján sikeres gyógyászati rendszer.

A Hagyományos Kínai Orvoslás egy összefoglaló megnevezés, Kínában ilyen formában nem használatos. Öt összetevőből áll, ezek az akupunktúra, a gyógynövény terápia, a manuális terápia, a táplálkozási tanácsadás és a Qi Gong.

A HKO terápia jellegű gyógymódokat alkalmaz, melyek viszonylagosan időigényesek. Minél régebben áll fent a betegség, annál tovább tart annak kezelése. A cél mindig a szervezet úgynevezett “energia-háztartásának” egyensúlyba hozatala. Az orvos nem a betegséget gyógyítja, hanem a szervezet öngyógyító képességét helyezi a probléma középpontjába.

A HKO mindenkinek alkalmas kortól, nemtől függetlenül kezdve a belgyógyászati, a nőgyógyászati, a mozgásszervi sérüléseken és problémákon, a hormonális, allergiás, pszihés problémákon át a gyerekbetegségekig, mindent kezelni képes gyógymód.

中医

A HKO története

Az akupunktúra azon tapasztalatok alapján alakult ki, hogy hegyes tárgyak testre gyakorolt hatása enyhítik a testi panaszokat. Ezen megfigyeléseknek a rendszerezése a hadakozó fejedelemségek időszakában (Kr. E. 475–221), a Qin időszakban (i.e. 221 - 206) és Han kor idején (i.e. 206 - i.sz. 220) történt a yin-yang és az 5 változó fázis alapelmélettel elterjedt természetfilozófia hatása alatt. A Mawangdui sírban (i.e. 168) a démongyógyászati szövegeken kívül rendszerezett leírások vannak betegségekről, tünetekkel, okokkal és terápiás ajánlatokkal. Az utóbbi kifinomult farmakológiára utal. Az ókori kínai akupunktúrának úgy, mint a mainak is alapvető elképzelései szorosan kapcsolódnak a “Huangdi Neijing” 黄帝内经 ,A sárga császár belső könyve néven ismert Han-időszakbeli kompilációhoz. A “Su Wen” 素问, Egyszerű kérdések részt a mai hozzáférhető változatában Wang Bing állította össze, egészítette ki, kommentálta és körülbelül 775-ben fejezte be. A kötet a fiziológiával és patológiával kapcsolatos kínai akupunktúra még ma is érvényes alapjait tartalmazza. A “Ling Shu”, 灵枢 , Szellemi tengely rész, amelyet számos ismeretlen szerző állított össze, az akupunktúra és a moxibustion gyakorlatára vonatkozó utasításokat tartalmaz.

A másik korai jelentős orvosi könyv, a Nan Jing, a Nehéz kérdések könyve ie. 206 -isz. 9 időszak körül kerülhetett összeállításra. Ebben a műben már világosan megjelenik a Yin Yang és az Öt változó fázis (rosszúl értelmezve: öt elem) elméletek.

Az alábbiakban bemutatom a hagyományos kínai orvoslás 2000 éves fejlődésének mérföldköveit és a híres orvosokat:

i.sz. 206 - 220 Han-dinasztia

Zhang Zhong Jing (150 - 219) írta a Shang Han Za Bing Lun könyvet (értekezések a hideg okozta és különböző betegségekről ), amely a kínai orvoslás egyik ma is legfontosabb szövege. Ez a mű elsősorban egy klinikai munka, amely először mutat be bonyolult recepturákat a betegségminták patofiziológiai megértése alapján. Hua Tuo (145-208) híres kínai orvos volt a keleti Han-dinasztia idején. Ő az első orvos, aki műtéteinél érzéstelenítést használt. Hua Tuo is az egyik első orvos, aki gimnasztikát gyógymódként javasolt. Kifejlesztette az “Öt állat művészetét” (Wu Qin Xi), amelyben a páciensnek 5 állat mozgását kellett utánozni: tigris, szarvas, medve, majom és daru.

265 - 420 Jin-dinasztia

Wang Shu He írta a Mai Jing című könyvet a pulzusdiagnosztikáról.

581-618 Sui-dinasztia

A híres orvos, Sun Si-miao (581-682) könyvet írt a gyógyszeres terápiáról és az akupunktúráról. Őt nevezik a modern akupunktúrás meridián poszter apjának, amelyet ilyen formában először találtak könyveiben. Ő volt a bárányhimlő oltás úttörője. Ő volt az első orvos, aki az orvosi etikát megfogalmazta.

960 - 1368 Song, - Jin, és Yuan dinasztiák

Nagy fejlődés és specializálódás jellemzi ezt az időszakot és lehetővé tette számos „új” elmélet kialakulását. A négy leghíresebb elméletet a négy nagy orvos írta: Liu Wan-su - “Hűvös-hideg irányzat” Zhang Cong-zheng - “Levezetés irányzat” Li Gao - “Föld táplálás irányzat” Zhu Dan-xi - “Yin tápláló irányzat”. Munkáikat sok szakértő még mindig alapvetőnek tartja a modern betegségek kezelésében. A Yuan-dinasztia idején alapították az első független orvosi egyetemet.

1368 - 1643 Ming-dinasztia

Yang Ji-Zhou írta a Zhen Jiu Da Cheng-t (A nagy akupunktúrás könyv) és Li Shi-zhen írta Ben Cao Gang Mu-t (Materia Medica). A Zhen Jiu Da Cheng már 667-et pontot tartalmaz a ma elfogadott 670 akupunktúrás pontból. A Ben Cao Gang Mu 347 természetes gyógyszert ír le 47 fejezetben, amelyeket a “növényi”, “állati” és “ásványi” kategóriába sorolnak. Ezek közül 239 az első csoportba tartozik, 65 a második és a maradék 43 az utolsó csoportba. Az említett gyógyszerek alapján több mint 4000 receptet mutatott be, köztük mintegy 300 saját új készítményét. Wu You Ke nevű orvos a Wen Yi Lun cimű könyvében leírja a járványos betegségek okait.

1644 - 1911 Qing-dinasztia

A hidegkárosodás közel 1500 éve kidolgozott koncepciója alapján az orvosok a hőbetegségekről írtak könyveket. Ye Tian-Shi, mint az egyik leghíresebb szerző a témában, Wen Re Jing Wei-ben (A meleg betegségek könyve) publikálta elméleteit 1746-ba, amelyet ma klasszikusnak tartanak.

1911 -

A modern Kínában a HKO szorosan kapcsolódik a nyugati orvostudományhoz, ami jelentősebb, mint ez a nyugati országok esetében. Bár a kínai orvoslás és a nyugati orvoslás számára külön kórházak vannak, a HKO intézményesített oktatása a nyugati orvoslást is magában foglalja.

针灸

Akupunktúra

Az akupunktúra az emberi egészség holisztikus megértésén alapul, és az egyik legrégebbi orvosi kezelési eljárás, a terápia egyik formája a hagyományos kínai orvoslás (HKO) keretein belül. Alternatív gyógyítási módszerként és holisztikus terápiás koncepcióként egységet teremt a test és a lélek között. Az akupunktúra hatékonyságát, különösen a fájdalomterápia területén, tudományosan már bebizonyították. A HKO szerint a Qi meghatározott tereken (meridiánokon) áramlik a testen. Mint ellentétes pólusok, a yin és a yang harmonikus egyensúlyban vannak. Ha ezek nem kiegyensúlyozottak, a Qi már nem tud szabadon keringeni és az ember megbetegszik. Az akupunktúra a yin és a yang közötti egyensúly helyreállításának egyik módja. Azáltal, hogy finom tűket szúrnak az egyes akupunktúrás pontokba, melyek valójában üregek, olyan stimulus jön létre, amely szabályozza és oldja a meglévő akadályokat - a Qi újra áramolhat, és az ember felépül.

A kezelés, amely nagyrészt fájdalommentes a beteg számára, általában 20 és 30 perc között tart. Az akupunktúrás kezelés mindig személyre szabottan, a beteg mindenkori állapotának megfelelően történik.

A kezelések kúra rendszerben történnek, egy kúra 10 kezelésből áll. A szükséges kezelések száma változó.

中药

Gyógynövények

A kínai orvoslás egyik legfontosabb terápiás módszere a fitoterápia 中药治疗, vagy gyógynövényes kezelés. Központi szerepet játszik a HKO rendszerében, különösen a krónikus betegségek kezelésében. Minden egyes beteg részére, alapos kikérdezés, nyelv-, és pulzusdiagnózis elvégzése után egy egyedi receptet állít össze a HKO orvos, és a betegség lefolyásától függően újra és újra módosítja azt. Nem egyetlen növény, hanem a gyógynövények kombinációja határozza meg a hatást. A gyógytea vagy gyógynövény főzet rendszeres fogyasztása egyensúlyba hozza a páciens egészségi állapotát és a szabad áramlási folyamatok újra biztosítottak lesznek.

Receptírás hetente ajánlott, vagy ha az előző adag elfogyott. Kúra szerű a kezelés, ami hetekig, hónapokig eltarthat.

推拿

Tui Na

A Tui Na terápia során a hagyományos kínai orvos a kezeit használja eszközként. Az mozgásban fellépő akadályokat, feszültségeket a lágyszöveti részek lazításával, az izületi blokkokat manipulációs és mobilizációs technikák alkalmazásával oldja fel. A kínai manuálterápia célja a fájdalom megszüntetése és az izületek anatómiai mozgástartományának, egyensúlyának a helyreállítása. Esetenként akupunktúrával, köpölyözéssel, moxázással kell a kezelést kiegészíteni.

A kezelések fájdalommal járnak olyan mértékben, amennyire a beteg állapota ezt indokolja. Régóta fennálló, krónikus problémáknál a fájdalom erősebb, különösen az első kezelés alatt, de nem elviselhetetlenek. A kezelések hatására az izmok lazulnak, az izületek mozgástartománya és a vérkeringés javul, ezek mértékében csökken a fájdalom. A kínai manuálterápia hatékonysága, annak intenzitásától, gyakoriságától függ. A Tui Na használatos belgyógyászati, meghüléses és egyébb betegségek kezelésére is a mozgásszervi betegségeken túl. Az akupunktúrás pontok és a csatornák masszírozása, nyomása sokat segít a javulásban, otthoni önkezelésre kimondottan ajánlott

养生

Megelőzés

A kínai orvoslás központi aspektusa, a Yang Sheng, ami azt jelenti, hogy "az életet táplálni". Ez azt jelenti, hogy az apró egészségügyi problémák gyökeréhez kell eljutni, hogy korlátozzuk a betegségek továbbfejlődédének esélyét a szervezetben. Lényegében „megelőzés, mint gyógyítás”. Van egy nagyszerű kínai közmondás, amely így foglalja össze Yang Sheng-et:

"Egy csepp megelőzés megér egy vödörnyi gyógymódot."

Yang Sheng talán a legfontosabb fogalom a kínai egészségügyi kultúrában. A Yang Sheng a gyakorlatban az egészség és a jólét előmozdítása a test, az elme és a lélek gondozása révén, összhangban a természetes ritmusokkal és az egyetemes törvényekkel.

Az évezredek során folyamatosan fejlesztett Yang Sheng nemcsak a fizikai egészségről szól, hanem egy holisztikus megközelítésről, amely magában foglalja a testet, a lelket és a szellemet. Yang Sheng ezeket nem egyenként veszi figyelembe, hanem kölcsönhatásukat és a viselkedési minták kialakításában betöltött szerepüket. Úgy írták le, mint "a test és az elme, a fizikai és lelki egyensúly zökkenőmentes integrációja, a túlzott érzelmektől való elszakadás, az egészség és a fittség az idős korig, valamint a bölcsesség". A Yang Sheng az önmagad tudatos megközelítésének, az önfenntartás mechanizmusának kialakításáról szól.

Gondolj rá, mint egy szék lábaira. Mind a 4 oszlopra szüksége van a szék megfelelő működéséhez -

elme és érzelmek, diéta, edzés és alvás. Például nem jó úgy edzeni, mint egy őrült, amikor az érzelmek mindenhol tombolnak.

Tehát a Yang Sheng egy öngondoskodási megközelítés. Mi különbözteti meg az összes többi jóléti elmélettől? A rövid válasz az, hogy ez a tanács több ezer éves bölcsességben gyökerezik. Az élet, az egészség és a jólét megőrzésével és meghosszabbításával foglalkozó szövegek a Kr.e. IV. század óta léteznek. A kínai hagyomány része. 25 évszázadon át finomították, és idő próbára tette.

A Yang Sheng figyelembe veszi az olyan alapvető elméleteket, mint a Yin és Yang, a természeti törvények betartása és a Qi harmonikus szabad áramlása a testben mint aktív törekvés a teljes én – test, lélek és szellem – lehető legjobb működésére és egyensúlyára. A Yang Sheng figyelembe veszi az emberekkel és a környezettel fennálló kapcsolatokat is.